Składniki:
- 3 białka,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka oleju,
- duży banan,
- łyżka rodzynek (użyłam Kresto),
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack).
Wykonanie
Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
Ułożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej foremki -
keksówki. Skropić łyżką soku z cytryny. Posypać rodzynkami oraz skórką
pomarańczową.
Białka ubić na sztywno ze
szczyptą soli. Powoli dodawać cukier oraz sok z cytryny. Dodać przesianą
mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, delikatnie
wymieszać. Ciasto przelać na banana.
Piec około 30 minut w temp. 180st.
Wyjąć z formy, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))
pyszne i niedrogie ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCudowne te ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł często mam dużo białek więc na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ciasto. Jak zostaną mi kiedyś białka, będę pamiętać o tym przepisie.
OdpowiedzUsuńpyszota :) idealne ciasto do kawy
OdpowiedzUsuń