czwartek, 10 kwietnia 2014

Wielkanocny zajączek limonkowy

Święta wielkanocne coraz bliżej, dlatego mama dla Was kolejną słodką propozycję. Jest to prosty przepis na babeczkę, a raczej na zajączka, który jest nie tylko smaczny, ale stanowi też piękną ozdobę wielkanocnego stołu. Dzieciom na pewno wielką frajdę sprawi jego dekorowanie:)





Składniki: 
  • 125g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 130g mąki pszennej, 
  • 2 limonki, szczypta soli, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
 Wykonanie


Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka. 
Limonki sparzyć, z obu zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do ciasta. 
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. 
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). 
Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. 
Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki.




A jeśli nie macie czasu na pieczenie to pyszne babki znajdziecie również tutaj.


                                                                  Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki
 

5 komentarzy:

  1. Piękny :) wspaniale będzie się prezentował na wielkanocnym stole!!

    OdpowiedzUsuń
  2. przesliczny,tez bede piekla zajaczka:)wyglada bardzo dekoracyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kupic taką foremkę...dzięki za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń