Składniki:
- 125g masła,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 130g mąki pszennej,
- 2 limonki, szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać
cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka.
Limonki sparzyć, z obu
zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do
ciasta.
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do
ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.
Ciasto przelać do
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam
też jedną malutką babeczkę).
Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i
udekorować.
Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej
połowy limonki.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Piękny :) wspaniale będzie się prezentował na wielkanocnym stole!!
OdpowiedzUsuńUroczy! Cudowny na stół :)
OdpowiedzUsuńprzesliczny,tez bede piekla zajaczka:)wyglada bardzo dekoracyjnie.
OdpowiedzUsuńWyjątkowo uroczy :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupic taką foremkę...dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń