Składniki:
- 200g mąki pszennej,
- 110g cukru,
- 85g masła lub margaryny,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Zrobić dołek, wbić jajko, wymieszać końcówką noża. Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 180st.
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Im dłużej tam poleżą tym bardziej zmiękną i będą lepsze:)
Źródło: Break for cake
Smacznego:))
Śliczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńile wyszło pani tak na oko ciasteczek z tych proporcji ?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że kompletnie nie pamiętam... Ale coś około 25 sztuk chyba.
Usuń