środa, 30 kwietnia 2014

Stemplowane kruche ciastka

Znowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem wypróbowaliśmy nowe stempelki do ciastek. Upiekliśmy kruche maślane ciasteczka, które im dłużej poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku!




Składniki: 
  • 200g mąki pszennej, 
  • 110g cukru, 
  • 85g masła lub margaryny, 
  • jajko, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie



Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Zrobić dołek, wbić jajko, wymieszać końcówką noża. Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 180st.

Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Im dłużej tam poleżą tym bardziej zmiękną i będą lepsze:)






Źródło:  Break for cake

                                                                       Smacznego:))

 

3 komentarze:

  1. ile wyszło pani tak na oko ciasteczek z tych proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że kompletnie nie pamiętam... Ale coś około 25 sztuk chyba.

      Usuń