Kruche ciasto:
- 300g mąki pszennej,
- łyżka kakao,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 150g brązowego cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- jajko,
- 200g masła lub margaryny,
- łyżka likieru amaretto.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać
posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do
lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem.
I Masa:
- 500g twarożku kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony"),
- 2 jajka,
- 120g brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- budyń czekoladowy,
- 100ml śmietany 18%.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę -
około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę.
Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć róznomiernie na ciasto.
II Masa:
- 500g twarożku kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony"),
- 2 jajka,
- 120g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- budyń waniliowy,
- łyżka kawy rozpuszczalnej jacobs Crema Gold,
- 100ml śmietany 18%,
- 50 g wiórków czekoladowych.
Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa:
- 50g masła,
- łyżka mleka,
- czubata łyżka kakao,
- 5 czubatych łyżek cukru.
Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce.
Serek Wieluń doskonale nadaje się do przygotowania sernika. Jest bardzo gęsty i nie zawiera żadnych konserwantów, co mi się bardzo podoba;) Ser ma w swoim składzie tylko śmietankę oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Do tej pory nigdy nie używałam sera z wiaderka, ale ten serek zdecydowanie ułatwia pracę, ponieważ nie wymaga mielenia ani dodatku tłuszczu. Następnym razem wykorzystam go do przygotowania sernika na zimno.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek :) do kawki idealny !
OdpowiedzUsuńmniam *.* propozycja idealna na Wielkanoc ! :)
OdpowiedzUsuńSernik piekny!
OdpowiedzUsuńWitaj :) Chciałam Cię poinformować, że nominowałam Twój blog do "Liebster blog award" - szczegóły tutaj : http://www.jakipiernik.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję:))
UsuńTrzy cudowne warstwy tworzą idealną całość :D mniammm
OdpowiedzUsuńNo całkiem fajna była by ta wymiana :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńDziękuję:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam piec serniki a Twój wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńO mniam, musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńBoski sernik, super te warstwy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam!
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, nie powiem :D
OdpowiedzUsuń