wtorek, 29 kwietnia 2014

Dietetyczna ryba w jarzynach

Wiosna to czas kiedy nasze dania są lekkie i przepełnione dużą ilością warzyw:)) Taka jest właśnie moja ryba pokryta duszonymi warzywami. Lekkostrawna, mało kaloryczna, ale przede wszystkim zdrowa i naprawdę smaczna! Można też zwykłe schabowe pokryć tak uduszonymi warzywami. 




Składniki:
  • 700g filetu z dorsza, 
  • 2 marchewki,
  • 1/4 kapusty pekińskiej, 
  • 1/3 pora, 
  • 3 liście selera naciowego, 
  • pietruszka, 
  • cebula,
  • łyżka masła, 
  • sól morska (użyłam Kamis), 
  • pieprz (użyłam Kamis), 
  • przyprawa do ryb (użyłam Kamis), 
  • 6 ziaren czarnego pieprzu (użyłam Kamis), 
  • 4 kulki ziela angielskiego.

Wykonanie


Marchewkę  i pietruszkę obrać, pokroić w 4 cm słupki. Pora i selera umyć, pokroić cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wrzucić warzywa, dusić około 15 minut.
Kapustę drobno poszatkować. Dodać do warzyw, dodać ziarna pieprzu i ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym ogniu.
Rybę oprószyć z obu stron solą morską oraz przyprawą do ryb. Dać na patelnię, przykryć jarzynami. Dusić około 15 minut pod przykryciem.








                                                                    Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:



Zdrowy tryb życiaDania dla urody

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta ryba, fajnie że dietetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo, to danie dla mnie i mojego chorego brzuszka ;) pysznie! Pozdrowienia :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! moge takie jesc co dzien:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń