Ciasto:
- 125g masła lub margaryny,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- szklanka mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem.
Masa serowa:
- 1kg półtłustego twarogu,
- 5 jajek,
- cytryna,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- budyń śmietankowy,
- 2 krople aromatu cytrynowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 125g masła lub margaryny.
Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać sproszkowany budyń, sok oraz skórkę z 1/2 cytryny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto.
Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
wygląda bardzo apetycznie choć przyznam szczerze, że zawsze myślałam, że miara sernika wiedeńskiego jest brak ciasta! pomijając nazewnictwo, bardzo kusząca słodycz!
OdpowiedzUsuńPyszny kawałek sernika :) częstuję się!
OdpowiedzUsuńo reeeety, jak ja wielbię serniki!
OdpowiedzUsuńTradycyjny i na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik :)) !
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Wiewióro ja znam tylko taką wersję;)) Ale całkiem możliwe, że ten prawdziwy wiedeński sernik był bez spodu:)
OdpowiedzUsuń