czwartek, 24 kwietnia 2014

Sernik wiedeński

Piekłam już wiele różnych serników, ale śmiało stwierdzam, że te tradycyjne z przepisów mamy są najlepsze:)) Przepis na ten sernik mam właśnie od mamy i pamiętam jego smak jeszcze z dzieciństwa. Co prawda mama do sernika dodaje rodzynki, ale ja wole taką wersję:))




Ciasto:
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 2 jajka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  •  szklanka mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem.


Masa serowa: 
  • 1kg półtłustego twarogu, 
  • 5 jajek, 
  • cytryna, 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru, 
  • budyń śmietankowy, 
  • 2 krople aromatu cytrynowego, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 125g masła lub margaryny. 

Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać sproszkowany budyń, sok oraz skórkę z 1/2 cytryny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto.
Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.






                                                                  Smacznego:))

  Przepis dodaję do akcji:


Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie choć przyznam szczerze, że zawsze myślałam, że miara sernika wiedeńskiego jest brak ciasta! pomijając nazewnictwo, bardzo kusząca słodycz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny kawałek sernika :) częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  3. o reeeety, jak ja wielbię serniki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tradycyjny i na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) Wiewióro ja znam tylko taką wersję;)) Ale całkiem możliwe, że ten prawdziwy wiedeński sernik był bez spodu:)

    OdpowiedzUsuń