piątek, 25 kwietnia 2014

Burrito meksykańskie

Kuchnia meksykańska to bogactwo smaków, szczególnie pikantnych. Dziś chcę Wam zaprezentować pyszne, choć nieco kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Burrito, czyli farsz mięsny z czerwoną fasolą i kukurydzą zawinięty w domowe tortille. Całość posypana serem i zapieczona. Pyyyyyszne...




Tortille:
  • 350g mąki pszennej, 
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • łyżka oleju rzepakowego, 
  • niepełna szklanka przegotowanej wody.
Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza.


Farsz:
  • 500g mielonej wołowiny, 
  • puszka kukurydzy, 
  • puszka czerwonej fasoli, 
  • cebula, 
  • puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku, 
  •  łyżka przyprawy do Burrito Skworcu
  • 1/3 szklanki wody, 
  • sól, pieprz, 
  • szklanka startego żółtego sera, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory wraz z zalewą. Podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do Burito. Dusić około 15 minut na małym ogniu. 
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Na środku tortilli nakładać farsz, składać jak kopertę. Układać w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu, posypać startym serem. 
Piec około 15 minut w temp. 200st.






                                                                                     Smacznego;))
 

3 komentarze: