Biszkopt:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- czubata szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem waniliowy:
- 3/4 l mleka,
- 300g masła,
- 1 budyń waniliowy,
- laska wanilii,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżka ekstraktu z wanilii,
- 3 żółtka,
- łyżka mąki krupczatki,
- herbata z cukrem do nasączenia,
- dżem z czarnej porzeczki.
1/2 l mleka zagotować z cukrem. W reszcie
mleka rozrobić budyń, mąkę oraz utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą
masę. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce
budyniu. Na koniec dodać nasiona wanilii oraz ekstrakt waniliowy. Krótko
zmiksować.
Pierwszy blat ciasta
nasączyć herbatą, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć część kremu.
Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować
dżemem i kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą.
Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu.
Masa plastyczna:
- 750-800g cukru pudru,
- 100g glukozy,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 70ml wody,
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą masę rozwałkować i pokryć nią tort. Resztę masy zabarwić odpowiednimi barwnikami i zrobić Samolot. Ułożyć go na środku tortu przyklejając na odrobinę kremu.
Smacznego:))
Jesteś mistrzynią, ciągle to powtarzam, Żałuję bardzo, że nie zaprezentowałaś zdjęcia synka pałaszującego tort
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję;)) Mobilizujesz mnie! Nie wiem jak to wyszło, ale niestety w ogóle nie robiliśmy zdjęć podczas urodzin:( totalna skleroza;)
OdpowiedzUsuńCzapki z głów - tort rewelacja! Wspaniały tort Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń