Biga:
- 175 g mąki pszennej tortowej,
- 175 g mąki chlebowej,
- 250 g wody,
- 2 g świeżych drożdży.
Mąki przesiać, dodać drożdże i wodę Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć i odstawić na około 20 godzin.
Ciasto właściwe:
- 300g mąki pszennej tortowej,
- 250g chlebowej,
- 10g świeżych drożdży,
- BIGA,
- 350g wody,
- 15 g soli,
- 50g oliwy z oliwek.
Mąki przesiać, dodać pokruszone drożdże. Dać
wyrośniętą bigę, wodę, sól i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć
do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz. w
ciepłe miejsce.
Uciskając nadać ciastu
kształt prostokąta. Pociąć na 5 pasków, każdy złożyć na 3 i ułożyć
złączeniem do dołu. Następnie delikatnie rolować w przód i w tył. Ułożyć
na omączonej ściereczce złączeniem do góry, przykryć i odstawić
godzinę.
Delikatnie przełożyć na blachę złączeniem do dołu. Lekko rozciągnąć wzdłuż. Piec około 20 minut w temp. 220st.
Smacznego:))
Wyszły przepiękne...;)
OdpowiedzUsuńPiekne chlebki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńCudne wyszły! Dzięki, że do nas dołączyłaś :D Moło Cię widzieć przy naszym piekarniku :D
OdpowiedzUsuńzjadłybyśmy takie z serkiem wiejskim posypanym szczypiorkiem :) mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciabatty, takie domowe muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)) na pewno jeszcze nie raz dołączę do akcji:)
OdpowiedzUsuńPieknie Ci wyszły te ciabatty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspolna zabawe i pieczenie!
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń