Oto wyniki:
I miejsce:
Ela Pawelec i jej Zupa wiosenna
Zupa wiosenna
300 g piersi z kurczaka
1,5 litra wody
1 średnia cukinia
2 marchewki
1 pietruszka
1 czerwona papryka
1 mały por
2 łyżki masła
2 liście laurowe KAMIS
szczypta ostrej papryki KAMIS
vegeta,sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku KAMIS
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do garnka wlać wodę,przykryć i zagotować. Pierś z kurczaka pokroić w
paseczki i wraz z liściem laurowym wrzucić do gotującej się wody.
Gotować 10 minut pod przykryciem. Cukinię,marchewki,pietrusz kę
,czerwoną paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w
cienkie paseczki) por pokroić w krążki. W głębokim rondlu stopić
masło na małym ogniu. Włożyć warzywa ,dusić 5 minut. Przyprawić do
smaku,vegeta,papryką, solą i pieprzem.
Warzywa dodać do garnka z kurczakiem i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania
dodać śmietaną,natkę pietruszki i ponownie przyprawić do smaku.
Podawać np. z chlebem lub bagietką.
300 g piersi z kurczaka
1,5 litra wody
1 średnia cukinia
2 marchewki
1 pietruszka
1 czerwona papryka
1 mały por
2 łyżki masła
2 liście laurowe KAMIS
szczypta ostrej papryki KAMIS
vegeta,sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku KAMIS
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do garnka wlać wodę,przykryć i zagotować. Pierś z kurczaka pokroić w
paseczki i wraz z liściem laurowym wrzucić do gotującej się wody.
Gotować 10 minut pod przykryciem. Cukinię,marchewki,pietrusz
,czerwoną paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w
cienkie paseczki) por pokroić w krążki. W głębokim rondlu stopić
masło na małym ogniu. Włożyć warzywa ,dusić 5 minut. Przyprawić do
smaku,vegeta,papryką, solą i pieprzem.
Warzywa dodać do garnka z kurczakiem i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania
dodać śmietaną,natkę pietruszki i ponownie przyprawić do smaku.
Podawać np. z chlebem lub bagietką.
II miejsce:
Izabela Boguś i jej przepis na Sałatkę z kalafiora, pieczarek i świeżego ogórka
1 mały kalafior
8 średnich pieczarek
1 ogórek wężowy
20 dag polędwicy drobiowej
1 por (biała część)
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy miodowej KAMIS
Przyprawa Uniwersalna Bukiet Warzyw KAMIS
Sól, pieprz
1/2 kostki masła
W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką przyprawy Bukiet Warzyw KAMIS, kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy na gotująca się wodę, gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w grubszą kostkę, na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki, smażymy ok.20 min aż się ładnie zarumienią. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę taką jak pieczarki, wrzucamy do miski, dodajemy polędwicę oraz pora pokrojone również w kostkę, wrzucamy pieczarki, kalafiora, dodajemy musztardę miodową KAMIS, majonez, mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
8 średnich pieczarek
1 ogórek wężowy
20 dag polędwicy drobiowej
1 por (biała część)
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy miodowej KAMIS
Przyprawa Uniwersalna Bukiet Warzyw KAMIS
Sól, pieprz
1/2 kostki masła
W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką przyprawy Bukiet Warzyw KAMIS, kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy na gotująca się wodę, gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w grubszą kostkę, na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki, smażymy ok.20 min aż się ładnie zarumienią. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę taką jak pieczarki, wrzucamy do miski, dodajemy polędwicę oraz pora pokrojone również w kostkę, wrzucamy pieczarki, kalafiora, dodajemy musztardę miodową KAMIS, majonez, mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
III miejsce:
Iwona i jej pomysł na Sałatę
Przepis dla 1 osoby:
250 g roszpunki
50 g sera Mozarella
½ pomidora
Dressing:
3 łyżki oleju
½ łyżki octu
1 łyżkę Bazyli Kamis
½ łyżeczki papryki słodkiej Kamis
Odrobina cukru
Sól, pieprz, ognista przyprawa – młynek Kamis do smaku
Roszpunkę dobrze umyć. Pomidor i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na dressing dobrze wymieszać, doprawić według uznania. Roszpunkę, ser i pomidor wrzucić do miski, wymieszać z dressingiem i gotowe! Prosto, szybko, zdrowo i WIOSENNIE!
250 g roszpunki
50 g sera Mozarella
½ pomidora
Dressing:
3 łyżki oleju
½ łyżki octu
1 łyżkę Bazyli Kamis
½ łyżeczki papryki słodkiej Kamis
Odrobina cukru
Sól, pieprz, ognista przyprawa – młynek Kamis do smaku
Roszpunkę dobrze umyć. Pomidor i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na dressing dobrze wymieszać, doprawić według uznania. Roszpunkę, ser i pomidor wrzucić do miski, wymieszać z dressingiem i gotowe! Prosto, szybko, zdrowo i WIOSENNIE!
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za udział w konkursie!
Zwyciężczyniom gratuluję i proszę o podanie adresu na e-mali m8adzia8@wp.pl .
Gratulacje!
OdpowiedzUsuń