piątek, 11 kwietnia 2014

Wyniki wiosennego konkursu z marką Kamis!!

Jak pamiętacie postanowiłam przedłużyć konkurs, byście zdołali nadesłać trochę więcej zgłoszeń;) W sumie otrzymałam 15 zgłoszeń. Wszystkie bardzo apetyczne, więc wybór nie był łatwy. Dlatego kierowałam się tym, by potrawy były wiosenne, a co za tym idzie z dużą ilością warzyw;) Wybrałam cztery przepisy i nie mogłam zdecydować się, który odrzucić, dlatego ostatnie miejsce pomogli mi wybrać moi chłopacy:))


 Oto wyniki:



I miejsce:

Ela Pawelec i jej Zupa wiosenna



Zupa wiosenna

300 g piersi z kurczaka
1,5 litra wody
1 średnia cukinia
2 marchewki
1 pietruszka
1 czerwona papryka
1 mały por
2 łyżki masła
2 liście laurowe KAMIS
szczypta ostrej papryki KAMIS
vegeta,sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku KAMIS
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Do garnka wlać wodę,przykryć i zagotować. Pierś z kurczaka pokroić w
paseczki i wraz z liściem laurowym wrzucić do gotującej się wody.
Gotować 10 minut pod przykryciem. Cukinię,marchewki,pietrusz
,czerwoną paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w
cienkie paseczki) por pokroić w krążki. W głębokim rondlu stopić
masło na małym ogniu. Włożyć warzywa ,dusić 5 minut. Przyprawić do
smaku,vegeta,papryką, solą i pieprzem.
Warzywa dodać do garnka z kurczakiem i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania
dodać śmietaną,natkę pietruszki i ponownie przyprawić do smaku.

Podawać np. z chlebem lub bagietką.



II miejsce:

Izabela Boguś i jej przepis na Sałatkę z kalafiora, pieczarek i świeżego ogórka




1 mały kalafior
8 średnich pieczarek
1 ogórek wężowy
20 dag polędwicy drobiowej
1 por (biała część)
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy miodowej KAMIS
Przyprawa Uniwersalna Bukiet Warzyw KAMIS
Sól, pieprz
1/2 kostki masła

W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką przyprawy Bukiet Warzyw KAMIS, kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy na gotująca się wodę, gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w grubszą kostkę, na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki, smażymy ok.20 min aż się ładnie zarumienią. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę taką jak pieczarki, wrzucamy do miski, dodajemy polędwicę oraz pora pokrojone również w kostkę, wrzucamy pieczarki, kalafiora, dodajemy musztardę miodową KAMIS, majonez, mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.



III miejsce:

Iwona i jej pomysł na Sałatę 




 Przepis dla 1 osoby:


250 g roszpunki

50 g sera Mozarella

½ pomidora

Dressing:

3 łyżki oleju

½ łyżki octu

1 łyżkę Bazyli Kamis

½ łyżeczki papryki słodkiej Kamis

Odrobina cukru

Sól, pieprz, ognista przyprawa – młynek Kamis do smaku

Roszpunkę dobrze umyć. Pomidor i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na dressing dobrze wymieszać, doprawić według uznania. Roszpunkę, ser i pomidor wrzucić do miski, wymieszać z dressingiem i gotowe! Prosto, szybko, zdrowo i WIOSENNIE!



Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za udział w konkursie!  
Zwyciężczyniom gratuluję i proszę o podanie adresu na e-mali m8adzia8@wp.pl

1 komentarz: