Kruche ciasto:
- jajko,
- 150g masła,
- 170g mąki pszennej,
- 80g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki kakao,
- 50g cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko,
dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche
ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć
widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić.
Masa:
- 125 ml śmietanki 30%,
- 200 g białej czekolady,
- 30g masła,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 2 łyżki wiśni z kompotu,
- 50g gorzkiej czekolady.
Na parze stopić połamane czekolady wraz ze
śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać
na upieczony spód. Schłodzić.
Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać
odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną czekoladą.
Wstawić do lodówki.
Źródło: Kwestia smaku
Smacznego:))
Piękne wzorki się porobiły! Mazurek pysznie się prezentuje! ;)
OdpowiedzUsuńAleż musi obłędnie smakować!
OdpowiedzUsuńŚliczny jest, smakować musiał bosko :)
OdpowiedzUsuńWspaniały :) święta coraz bliżej :D
OdpowiedzUsuńPrawdziwy wiosenny mazurek, piękne kolory i ten ciemny spód z kakao wygląda bardzo kusząco:))
OdpowiedzUsuńAleż u Ciebie świątecznie Magdo ! My dopiero okna myjemy i ogród sprzątamy i myślimy... jakie mazurki upieczemy. Dzięki za pomysł !
OdpowiedzUsuńPrześliczny mazurek! Zapisuję, zrobię na święta :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite zdjęcia!
OdpowiedzUsuńtakie smakołyki to ja też lubię, piękny mazurek
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
OdpowiedzUsuń