Składniki:
- 6 jajek,
- 225 g mąki pszennej,
- 180ml oleju rzepakowego,
- 180g cukru,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo
dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z
olejem.
Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Ostudzić i polukrować.
Źródło: Prawo do gotowania z pasją
Smacznego:))
fajna babka :) pozdrawiam świątecznie :)
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja czekoladko :)
OdpowiedzUsuńPiękna :) Wesołych Świąt Madziu :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna babka!
OdpowiedzUsuńCukrowy baranek ma złociste różki pilnuje pisanek na łączce z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko beczy Święte Alleluja :)
Bardzo smakowita! Magicznych, rodzinnych i smacznych Świąt!
OdpowiedzUsuńśliczna! wesołych świąt
OdpowiedzUsuńBabka pysznie wygląda. :) Kto wie może kiedyś się na nią pokuszę :) A ja się zawsze zastanawiam jak się robi taki biały lukier mi zawsze wychodzi przezroczysty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Justyna. :)
Dziękuję Wam bardzo!! Justynko ja robię lukier z dodatkiem białek, dzięki czemu jest taki biały;)
OdpowiedzUsuń