sobota, 19 kwietnia 2014

Babka na oleju według Siostry Anastazji

Pewnie większość z Was ma już wszystko przygotowane na Święta, ale jeśli jeszcze nie upiekliście babki, to ten przepis jest idealny!! Babka na oleju jest wilgotna i długo pozostaje świeża. Kolejną jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją robi:)) Możecie również do 1/3 ciasta dodać kakao i wykładać do formy na przemian jasną i ciemną masę.




 Składniki: 
  • 6 jajek, 
  • 225 g mąki pszennej, 
  • 180ml oleju rzepakowego, 
  • 180g cukru, 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia. 
Wykonanie


Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem.
Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Ostudzić i polukrować.









                                                               Smacznego:))

Wielkanocne Smaki - edycja IVBabki i babeczki

8 komentarzy:

  1. fajna babka :) pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołego Alleluja czekoladko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna :) Wesołych Świąt Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczna babka!

    Cukrowy baranek ma złociste różki pilnuje pisanek na łączce z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko beczy Święte Alleluja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowita! Magicznych, rodzinnych i smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka pysznie wygląda. :) Kto wie może kiedyś się na nią pokuszę :) A ja się zawsze zastanawiam jak się robi taki biały lukier mi zawsze wychodzi przezroczysty :)
    Pozdrawiam, Justyna. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam bardzo!! Justynko ja robię lukier z dodatkiem białek, dzięki czemu jest taki biały;)

    OdpowiedzUsuń