Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń)
- laska wanilii,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400g rabarbaru,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki cukru.
Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie na cieście.
Nadzienie:
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem i
mąką ziemniaczaną. Wylać na wierzch ciasta. Piec około 60 minut w temp.
180st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Słodkie fantazje
Smacznego:))
Wspaniałe te połączenie, sernik wygląda genialnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo ciekawy przepis, cudownie wygląda to ciasto :) Połączenie sera i rabarbarem... musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńkuszące!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie , a ja uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super. Fajne połączenie.
OdpowiedzUsuńA ile oleju?
OdpowiedzUsuń1/4 szklanki, już poprawiam przepis;)
OdpowiedzUsuń