czwartek, 1 maja 2014

Ciasto serowe z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i masy jajeczno-śmietanowej.  Połączenie okazało się naprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne! 





Ciasto:

 Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie na cieście.


Nadzienie:
  • 3 jajka, 
  • 2/3 szklanki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru. 


Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wylać na wierzch ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.






Źródło: Słodkie fantazje

                                                                 Smacznego:))
 

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe te połączenie, sernik wygląda genialnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, cudownie wygląda to ciasto :) Połączenie sera i rabarbarem... musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie , a ja uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda super. Fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń