poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Rogaliki z nadzieniem serowym krok po kroku

Rogaliki to taka alternatywa na wycieczkę czy piknik. Ale warto je też po prostu upiec do popołudniowej kawy:) Do ich nadziania wykorzystałam Serek Wieluń, który otrzymałam do przetestowania. W połączeniu z serkiem homogenizowanym wspaniale sprawdził się roli nadzienia;) Dodatkowo rogaliki posypałam cukrem perlistym i odrobiną cynamonu.




Ciasto:
  • 500g mąki, 
  • jajko, 
  • 30g świeżych drożdży, 
  • 190ml letniego mleka, 
  • 75g masła, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • szczypta soli, 
  • pół laski wanilii.

Do letniego mleka dodać drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawić, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i nasiona wanilii. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Nadzienie:
  • 100 g serka twarożkowo - kanapkowego Wieluń, 
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego, 
  • czubata łyżka cukru, 
  • pół laski wanilii, 
  • jajko, 
  • cukier perlisty do posypania (możecie użyć zwykłego cukru), 
  • łyżeczka cynamonu. 

Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować na kształt koła. Pociąć na osiem trójkątów i nałożyć po łyżeczce nadzienia. 



Zwinąć do środka tworząc rogaliki. 



Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu.




Piec około 15-20 minut w temp.180st.














                                                        Smacznego:)) 
 

4 komentarze: