Składniki:
- 350 g makaronu lazania,
- 500g mięsa mielonego,
- ząbek czosnku,
- duża cebula,
- 300g pieczarek,
- puszka krojonych pomidorów,
- łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis),
- łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),
- sól morska z pieprzem (użyłam Kamis).
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- 2 łyżki masła,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka mąki,
- sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- żółtko.
Przygotować sos:
Masło
rozpuścić na patelni, zasypać mąką. Smażyć chwilę. Dodać zimne mleko.
Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sól,
pieprz, gałkę muszkatołową, szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Śmietankę
rozkłócić z żółtkiem, dodać do sosu, chwilę podgrzewać, lecz nie
doprowadzić do wrzenia!
Cebulę
obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wyrobić z posiekanym
czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Dodać do cebuli, rozdrobnić, dusić
około 8 minut na małym ogniu.
Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić
jeszcze jakieś 8minut, aż sos nieco odparuje. Doprawić ognistą mieszanką
oraz przyprawą do pomidorów.
grzyby
oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju.
Doprawić solą z pieprzem. Płaty makaronu wkładać na niecałą minutę do
osolonego wrzątku.
Na dno naczynia
żaroodpornego nałożyć troszkę sosu, ułożyć płaty makaronu, posmarować
sosem, wyłożyć połowę mięsa oraz połowę grzybów, posypać 1/3 startego
sera. Przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem. Wyłożyć
resztę mięsa oraz pozostałe grzyby, posypać 1/3 sera. Wierzch przykryć
kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem i posypać resztą sera.
Piec około 30minut w temp. 180st.
Smacznego:))
lazania marzenie:)
OdpowiedzUsuńIdealna lazania dla mnie :)
OdpowiedzUsuń