wtorek, 15 kwietnia 2014

Babka z kakao

Babka to zdecydowanie najbardziej obowiązkowe ciasto na naszym świątecznym stole;)) Ten przepis pamiętam z dzieciństwa, ponieważ taką babkę zawsze piekła moja mama. Zresztą do tej pory często ją u niej zajadamy. Ja też czasem piekę ją dla moich chłopaków. 
Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole...





Składniki: 
  • 6 jajek,
  • szklanka mąki ziemniaczanej, 
  • czubata szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 6 łyżek oleju, 
  • cytryna, 
  • 250 g margaryny, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki octu, 
  • 2 łyżki kakao.

Wykonanie


Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać.
Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. 
Piec około 50 minut w temp. 170-180st.  
Przed podaniem polukrować.







                                                                        Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Babki i babeczkiWielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwa

 

6 komentarzy:

  1. Babki rządzą na blogach, Twoja równie wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babeczka :) Tez uwielbiam takie ucierane, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna babka :) chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko wygląda tu tak pięknie <3 :D
    Zapraszam do mnie a może wymienimy sie kilkoma ciekawymi przepisami!
    http://jemyzdrowosmacznie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń