środa, 20 listopada 2013

Meksykańskie ciasteczka pomarańczowe

Uwielbiam pomarańczowe ciasteczka, dlatego stale z nimi eksperymentuję:) Te są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Kruche, delikatne, nie za słodkie. O cudownym pomarańczowym aromacie... Idealne do pochrupania w jesienne popołudnie. 




Składniki:
275g mąki pszennej,
170g masła lub margaryny,
80g cukru pudru,
pomarańcza,
2 żółtka,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
cukier puder do oprószenia.


 Przygotowanie


Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, żółtka i posiekaną margarynę. 
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do reszty składników. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. 
Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka. 
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok. 8 min w temp. 190st. 
Odstawić na 5 min następnie oprószyć cukrem pudrem.




                                  Smacznego:)
 

5 komentarzy:

  1. Magdo, już mi się podobają te Twoje ciasteczka :))) super!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. I jakie słodkie kształty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) Cieszę się bardzo, że się Wam podobają:) A kształty dobierał synek, zawsze do niego należy wycinanie ciasteczek:)

    OdpowiedzUsuń