poniedziałek, 18 listopada 2013

Kakaowa szarlotka z budyniem

Powoli kończą się moje zapasy jabłek... Postanowiłam uczcić to niecodzienną szarlotką. Ta jest niezwykła, bo ciasto jest kakaowe, a do tej pory zawsze piekłam szarlotki na jasnym cieście. Pyszne jabłka zalane słodkim, waniliowym budyniem to jest to, co lubimy najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem,  jednak ta szarlotka jest zupełnie inna... A czy lepsza? Sami oceńcie...






Ciasto:
200g masła, 
jajko, 
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
2 łyżki kakao, 
szklanka cukru pudru, 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
2 łyżki śmietany 12 %.


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie ciasto. 
Podzielić na dwie części i każdą owinąć w folię spożywczą. 
Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika. 
Na blaszkę o wym. 23x33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem. Piec około 12minut w temp. 180st. 


Masa: 
5 jabłek, 
2 szklanki mleka, 
3/4 szklanki cukru, 
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
2 łyżki kaszy manny, 
budyń waniliowy, 
łyżeczka cynamonu, 
2 łyżki cukru waniliowego. 

 
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować minutę, aż masa zgęstnieje. 
Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń. 
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. 
Piec około 40minut w temp. 180st. 
Podawać oprószone cukrem pudrem. 




                                          Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


 

8 komentarzy:

  1. Właśnie zrobiłam sobie przerwę / maluję meble / i chętnie spróbowałabym taki kawałeczek szarlotki nie byle jakiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kakaowa wersja wygląda jeszcze bardziej apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię połączenie kakaowego ciasta i kruszonki z jabłkami. Podobną wersję piekłam, ale z budyniem jeszcze nie. Prezentuje się fenomenalnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ile kolorów i warstw, same pyszności. Wygląda rewelacyjnie! :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń