Ciasto:
200g masła,
jajko,
2 i 1/2 szklanki mąki
pszennej,
2 łyżki kakao,
szklanka cukru pudru,
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia,
2 łyżki śmietany 12 %.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść
gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części i każdą owinąć w folię spożywczą.
Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.
Na blaszkę o wym. 23x33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem.
Piec około 12minut w temp. 180st.
Masa:
5 jabłek,
2 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki mąki
ziemniaczanej,
2 łyżki kaszy manny,
budyń waniliowy,
łyżeczka cynamonu,
2
łyżki cukru waniliowego.
W
1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka
zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową,
gotować minutę, aż masa zgęstnieje.
Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec około 40minut w
temp. 180st.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Właśnie zrobiłam sobie przerwę / maluję meble / i chętnie spróbowałabym taki kawałeczek szarlotki nie byle jakiej :-)
OdpowiedzUsuńkakaowa wersja wygląda jeszcze bardziej apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie kakaowego ciasta i kruszonki z jabłkami. Podobną wersję piekłam, ale z budyniem jeszcze nie. Prezentuje się fenomenalnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńAniu chętnie się podzielę!
ile kolorów i warstw, same pyszności. Wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję;)
OdpowiedzUsuń