poniedziałek, 4 listopada 2013

Delicja serowo-jabłkowa

Jesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka truskawkowa pianka. Całość wieńczy starta czekolada. Moi chłopcy bardzo je lubią i najchętniej chcieliby, żebym co tydzień je piekła;)






Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru pudru,
4 żółtka,
250g masła lub margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia.



Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st. Ostudzić.


Masa jabłkowa:
3/4 kg jabłek,
3/4 szklanki cukru, 
1/4 szklanki wody, 
1/2 łyżki żelatyny.


Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia.


Masa serowa: 
1/2 kg półtłustego twarogu, 
4 jajka, 
100 g masła lub margaryny, 
150g cukru pudru, 
4 łyżki mleka, 
budyń waniliowy.


Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić.


Pianka:
4 białka, 
1/2 szklanki cukru, 
galaretka truskawkowa, 
starta czekolada do dekoracji.


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, ostudzić i posypać startą czekoladą.











                                     Smacznego:)
 

23 komentarze:

  1. smacznie się prezentuje i lekko tak jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super prezentacja, aż jeść sie chce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masy pyszne ,ciacho też ,muszę je upiec ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawkowa pianka tyćko mi nie pasuje, ale poza tym to świetne urozmaicenie od szarlotek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję:) Zawsze można użyć dowolnego smaku galaretki:) My lubimy takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie zaprezentowane ciasto! Rzuca się w oczy już z daleka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda prześlicznie, ta różowa pianka jest urocza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do masy serowej całe jajka ? czy tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda pięknie! poszukuję właśnie inspiracji na urodzinowe przyjęcie Córki, chyba zrobię to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piana z bialek nie upieczona!?a galaretkę chlodna wlewam do bialka?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, piany nie pieczemy, tylko łączymy z zimną galaretkę, dzięki czemu otrzymamy taką puszystą piankę.

      Usuń
  12. Czy do piany będzie lepsza galaretka cytrynowa? Zastanawiam się czy nie będzie to ciekawsze polaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie byłoby to zbyt kwaśne połączenie, ale jeśli ktoś lubi kwaskowe ciasta to jak najbardziej :)

      Usuń
  13. Czy te ciasto po wyjęciu z lodówki trzeba rozwałkować na te blaszkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je rozwałkować a można też po prostu wylepić blaszkę ręcznie:) Czyli kawałek ciasta rozgnieść na płaski placek i ułożyć na środku blaszki i środkiem dłoni je rozgniatać, aż zalepi nam całą blaszkę:) Ja zazwyczaj tak właśnie robię.

      Usuń