Spód:
200g kakaowych herbatników,
100g masła,
łyżka cukru.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić wraz z cukrem, dodać do herbatników i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm.
Masa serowa:
1 kg półtłustego białego sera,
3 jajka,
300g puree z dyni,
2 żółtka,
500g mleka skondensowanego słodzonego,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cynamonu,
laska wanilii,
1/2 szklanki śmietany 18%.
Ser zmielić. Dodać jajka i żółtka oraz zmiksowane puree z dyni. Zmiksować. Wlać mleko skondensowane oraz śmietanę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz nasiona wanilii. Całość dokładnie zmiksować.
Masę wylać na przygotowany spód.
Piec 15minut w temp. 170st, następnie 80minut w temp. 120st. Pozostawić sernik na 10minut w wyłączonym piekarniku. Ostudzić i polać mleczną czekoladą stopioną z kilkoma łyżkami śmietany 30%.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Serniczki to ja uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńdyniowy jest zdecydowanie jednym z najlepszych serników jakie robiłam
OdpowiedzUsuńJaki puszysty ! :)
OdpowiedzUsuńwspaniały :) zjadłabym kawałek takiego serniczka :)
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci wspaniały sernik!
OdpowiedzUsuńJaki wysoki! Wspaniały!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Chętnych jak zwykle zapraszam:):)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Serniki dyniowe są po prostu pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki, ja też bardzo lubię serniki z dodatkiem dyni:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńSerniki pod każdą postacią są moimi faworytami, więc wiem,że ten też podbiłby moje serce i podniebienie :-)
Czy białka z dodawanych jajek trzeba ubijać na pianę osobno przed podaniem?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Nie trzeba, dodajemy całe jajka.
Usuń