czwartek, 21 listopada 2013

Surówka kapuściana z boczkiem

Pyszny obiad potrzebuje pysznym dodatków... Dla mnie takim dodatkiem jest na przykład surówka. Jednak, aby jedzenie nie stało się nudne lubię eksperymentować i przyrządzać różne surówki. Tym razem wykorzystałam resztę kapusty włoskiej, słony chrupiący boczek oraz dla kontrastu słodkie suszone owoce. Całość podkreśla ocet i sok jabłkowy oraz aromatyczna natka pietruszki. I pyszna surówka gotowa w kilka minut... 





Składniki:
1/4 kapusty włoskiej,
łyżka octu jabłkowego,
1,5 łyżeczki cukru,
2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto),
2 łyżki żurawiny,
1/2 pęczka natki pietruszki,
100g wędzonego boczku,
sól, pieprz,
2 łyżki soku jabłkowego.


 Przygotowanie


Kapustę umyć i drobno poszatkować. 
Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. 
Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek. 
Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku. 
Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków. 








                                      Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji:


 

2 komentarze: