Składniki:
1/4 kapusty włoskiej,
łyżka octu jabłkowego,
1,5 łyżeczki cukru,
2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto),
2 łyżki żurawiny,
1/2 pęczka natki pietruszki,
100g wędzonego boczku,
sól, pieprz,
2 łyżki soku jabłkowego.
Przygotowanie
Kapustę
umyć i drobno poszatkować.
Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i
pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut.
Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z
jabłek.
Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim
surówkę. Doprawić do smaku.
Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco
zmiękła i przeszła smakiem dodatków.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:
Dziękuję Justynko:)
OdpowiedzUsuń