piątek, 29 listopada 2013

Dorsz w ziołach z pomidorami

Z racje tego, że dzisiaj piątek mam dla Was pyszny i łatwy sposób na podanie mojej ulubionej ryby:) Ryba jest w lekkiej, dietetycznej wersji z dużą ilością ziół i warzyw oraz soku z cytryny dla smaku. Ja użyłam dorsza, ale oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam!




Składniki:
60dag filetu z dorsza,
cebula,
2 pomidory,
cytryna,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz,
po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, bazylia, estragon.


Przygotowanie


Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziołami.
Rybę podzielić na porcje doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na rybie ułożyć posiekane zioła wraz z cebulą.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę.
Cytrynę wyszorować, skórkę bardzo cienko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę.
Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem.
Każdą rybę szczelnie owinąć folią.
Piec ok. 15-20min w temp. 200st.





Tutaj kupicie pyszną oliwę z oliwek


                                          Smacznego:)
 

3 komentarze: