Z racje tego, że dzisiaj piątek mam dla Was pyszny i łatwy sposób na podanie mojej ulubionej ryby:) Ryba jest w lekkiej, dietetycznej wersji z dużą ilością ziół i warzyw oraz soku z cytryny dla smaku. Ja użyłam dorsza, ale oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam!
Składniki:
60dag filetu z dorsza,
cebula,
2 pomidory,
cytryna,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz,
po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, bazylia, estragon.
Przygotowanie
Cebulę
drobno posiekać, wymieszać z ziołami.
Rybę podzielić na porcje
doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na
rybie ułożyć posiekane zioła wraz z cebulą.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę.
Cytrynę
wyszorować, skórkę bardzo cienko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Sok z
cytryny wycisnąć i zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę.
Na wierzchu ułożyć pokrojone w
kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku
solą i pieprzem.
Każdą rybę szczelnie owinąć folią.
Piec ok. 15-20min w
temp. 200st.
Tutaj kupicie pyszną oliwę z oliwek
Smacznego:)
Lubię rybę przygotowywaną w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba;)
OdpowiedzUsuń