Składniki:
200g mąki pszennej,
50g mąki kukurydzianej,
duża szczypta proszku do pieczenia,
3 jajka,
3/4 szklanki mleka,
czubata łyżka cukru,
szczypta soli,
dowolna konfitura,
olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).
Przygotowania
Obie
mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i
cukier, wymieszać. Wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać po
jednym jajku.
Ciasto odstawić na 30minut.
Następnie ciasto zamieszać,
jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść
łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej.
Smażyć z obu stron na
piękny złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać np. z ulubioną
konfiturą.
Smacznego;)
i ja bardzooo lubię takie śniadania!
OdpowiedzUsuńświetne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że też lubicie takie śniadania;)
OdpowiedzUsuńoj właśnie jestem przed śniadaniem i chyba zjem monitor. Wyglądają pysznie, mniam
OdpowiedzUsuńwyglądaja pysznie
OdpowiedzUsuń