wtorek, 5 listopada 2013

Pulchne placuszki kukurydziane

Ostatnimi czasy jako nasze śniadanie królują placuszki:) Dosłownie wszelkie jakie mi przyjdą do głowy:) Tym razem usmażyłam placuszki pszenno-kukurydziane z nietypowym dodatkiem, jakim są rodzynki. Całość wieńczy nasza ulubiona domowa konfitura... Takie śniadania mogę jeść codziennie;):)




Składniki:
200g mąki pszennej,
50g mąki kukurydzianej,
duża szczypta proszku do pieczenia,
3 jajka,
3/4 szklanki mleka,
czubata łyżka cukru,
szczypta soli,
dowolna konfitura,
olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).


 Przygotowania


Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. Wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. 
Ciasto odstawić na 30minut. 
Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. 
Smażyć z obu stron na piękny złoty kolor. 
Osączyć z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać np. z ulubioną konfiturą.








                                                 Smacznego;) 

5 komentarzy:

  1. i ja bardzooo lubię takie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że też lubicie takie śniadania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj właśnie jestem przed śniadaniem i chyba zjem monitor. Wyglądają pysznie, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądaja pysznie

    OdpowiedzUsuń