Składniki:
80g gorzkiej czekolady,
50g migdałów,
30g masła,
jajko+1 żółtko,
30g drobnego cukru,
1/2 laski wanilii,
kakao do oprószenia.
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem
stopić na parze, następnie przestudzić.
Jajko i żółtko utrzeć z cukrem
na kogel-mogel. Dodać nasiona z wanilii, wymieszać. Delikatnie wymieszać
ze stopioną czekoladą.
Migdały zmielić w blenderze, wymieszać z masą.
3
żaroodporne kokilki natłuścić, oprószyć cienko kakao i nalać masę do
2/3 wysokości.
Piec ok. 20min w temp. 160st.
Podawać gdy brownie jest
jeszcze ciepłe;)
Smacznego:)
ale rozpusta mmm, cudowne!
OdpowiedzUsuńTo jest to czego mi właśnie potrzeba;)
OdpowiedzUsuńoj, wygląda przesmacznie :))
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;):)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJej, jakie to musi być pyszne... Głodna jestem...
OdpowiedzUsuńGin więc do dzieła;)
OdpowiedzUsuńMoment moment. "Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parze, następnie przestudzić.
OdpowiedzUsuńJajko i żółtko utrzeć z masłem na kogel-mogel. Dodać nasiona z wanilii, wymieszać. Delikatnie wymieszać ze stopioną czekoladą. " To masło dodajemy do czekolady i razem rozpuszczamy, czy do do jajek i potem dodajemy samą czekoladę? Przepis niby prosty, ale coś namieszałaś ;)
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam, Basia
Masło i czekoladę topimy na parze i studzimy. Jajko i żółtko ucieramy z cukrem- tu mój błąd, bo napisałam z masłem:):) Następnie dodajemy do żółtek wanilię i łączymy z masą czekoladową:):) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmigdały obrane czy w skórkach?
OdpowiedzUsuńW zasadzie można użyć i takich i takich, ja jednak miałam bez skórki.
Usuń