niedziela, 10 listopada 2013

Brownie z filiżanki

Za oknem szaro, buro trzeba więc sobie trochę osłodzić ten czas. A na osłodę zdecydowanie najlepsza jest czekolada;):) Mam dla Was przepis na pyszny, mocno czekoladowy deser w kokilkach z nutką migdałów. Plusem jest także to, że deser nie zawiera mąki! Idealny przysmak na jesienny wieczór...




Składniki:
80g gorzkiej czekolady,
50g migdałów,
30g masła,
jajko+1 żółtko,
30g drobnego cukru,
1/2 laski wanilii,
kakao do oprószenia.


Przygotowanie


Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parze, następnie przestudzić. 
Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać nasiona z wanilii, wymieszać. Delikatnie wymieszać ze stopioną czekoladą. 
Migdały zmielić w blenderze, wymieszać z masą.
3 żaroodporne kokilki natłuścić, oprószyć cienko kakao i nalać masę do 2/3 wysokości. 
Piec ok. 20min w temp. 160st.
Podawać gdy brownie jest jeszcze ciepłe;)






                                               Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. To jest to czego mi właśnie potrzeba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, jakie to musi być pyszne... Głodna jestem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Moment moment. "Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parze, następnie przestudzić.
    Jajko i żółtko utrzeć z masłem na kogel-mogel. Dodać nasiona z wanilii, wymieszać. Delikatnie wymieszać ze stopioną czekoladą. " To masło dodajemy do czekolady i razem rozpuszczamy, czy do do jajek i potem dodajemy samą czekoladę? Przepis niby prosty, ale coś namieszałaś ;)
    Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło i czekoladę topimy na parze i studzimy. Jajko i żółtko ucieramy z cukrem- tu mój błąd, bo napisałam z masłem:):) Następnie dodajemy do żółtek wanilię i łączymy z masą czekoladową:):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. migdały obrane czy w skórkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie można użyć i takich i takich, ja jednak miałam bez skórki.

      Usuń