Dla mnie ten chlebek to numer jeden...
Składniki:
400 g mąki pszennej,
szklanka puree z dyni,
15 g świeżych drożdży,
łyżeczka cukru,
80 ml mleka,
łyżeczka soli,
2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
garść słonecznika (użyłam Kresto),
garść żurawiny,
garść sezamu (użyłam Kresto),
mak (użyłam BackMit).
Przygotowanie
Drożdże
rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15
minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać zmiksowane
puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką.
Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania
dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej.
Uformować kulę, przykryć
lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie
ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce.
Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną
godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość.
Piec około
25minut w temp. 190st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
widzę że u Ciebie też dziś domowe pieczywko :) częstuję się Twoją kromką z masłem i zapraszam do mnie na brioszkę :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda bardzo ładny kolor:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Łucjo, właśnie widziałam, że u Ciebie też dyniowe pieczywo dzisiaj króluje;):)
OdpowiedzUsuńa dlaczego aż tyle drożdży
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda bosko :) I ten kolor - fenomenalny :)
OdpowiedzUsuńA drożdży chyba miało być 15 gram :)
brzmi pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie 15g drożdży:):) Jakiś chochlik mi się wkradł:) Już poprawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńAleż się prezentuje. Co rusz zachwycam się kolorem wypieków i ogólnie posiłków z dyiną w roli głółnej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Dynia to wspaniałe warzywo!
OdpowiedzUsuńCzy to puree ma być z ugotowanej dyni ?
OdpowiedzUsuńTak zgadza się, puree z ugotowanej dyni:)
Usuń