środa, 27 listopada 2013

Nocne rogale z makiem

Śniadanie to podstawa! Jednak często próbujemy się od niego wymigać;) Aby jeść śniadanie z większym apetytem polecam pyszne, domowe rogale. Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie rogali zajmuje trochę czasu. Dlatego mam dla Was przepis na rogale, które należy przygotować wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Rano wystarczy je tylko upiec i zjeść:) A nie ma nic pyszniejszego niż domowe, jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie...






Składniki:
650g mąki pszennej, 
jajko, 
20g świeżych drożdży, 
200ml mleka,
100ml wody, 
2 łyżki cukru, 
2 łyżki masła, 
łyżeczka soli.



Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty. 
Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawić na całą noc do lodówki.


Glazura: 
łyżka miodu,
2 łyżki wody, 
mak (użyłam BackMit).


Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem. 
Piec około 15minut w temp. 200st.











                                    Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Domowe pieczywo i bułki

 

7 komentarzy:

  1. rewelacja ale bym chętnie zjadła takie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak Madziu, masz racje, nie ma nic lepszego niż domowe świeżutkie pieczywo. Twoje rogaliki wyglądają wspaniale!
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olinko zdecydowanie to najlepsze z możliwych śniadań:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Widzę, że moje śniadania będą wyglądały od dzisiaj dużo lepiej niż nieśmiertelne płatki z jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rogaliki świetne, chętnie bym zjadła na śniadanie

    OdpowiedzUsuń