Składniki:
650g mąki pszennej,
jajko,
20g świeżych drożdży,
200ml mleka,
100ml wody,
2 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
łyżeczka soli.
Mleko
lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier i masło.
Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko.
Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i
odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ponownie zagnieść i
rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty.
Zwijać je do
środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Glazura:
łyżka miodu,
2 łyżki wody,
mak (użyłam BackMit).
Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem.
Piec około 15minut w temp. 200st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
rewelacja ale bym chętnie zjadła takie na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńOj tak Madziu, masz racje, nie ma nic lepszego niż domowe świeżutkie pieczywo. Twoje rogaliki wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Olinko zdecydowanie to najlepsze z możliwych śniadań:) Pozdrawiam!
UsuńWidzę, że moje śniadania będą wyglądały od dzisiaj dużo lepiej niż nieśmiertelne płatki z jogurtem :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam czasem skusić się na takie rogale:):)
Usuńrogaliki świetne, chętnie bym zjadła na śniadanie
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rogale!
OdpowiedzUsuń