piątek, 15 listopada 2013

Pieczony łosoś z brzoskwiniami

Udało mi się kupić piękne filety z łososia, musiałam więc je podać w oryginalnej oprawie;):) Postanowiłam przyrządzić go w nieco słodkiej wersji, z dodatkiem brzoskwiń i sera oraz pasty czosnkowej i aromatycznej pietruszki. Całość wieńczą chrupiące orzechy włoskie... 




Składniki:
4 filety z łososia,
2 brzoskwinie,
4 plastry sera,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz,
2 łyżki masła.


Przygotowanie


Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki.
Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st.
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min.




                                                     Smacznego:)
 

4 komentarze:

  1. Ale to apetycznie wygląda, bardzo oryginalne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem smaku tego połączenia, niewątpliwie wygląda danie bardzo pięknie i apetycznie :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne danie :) nie pomyślałabym żeby tak przyrządzić łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:)
    Jeanne i Łucja koniecznie spróbujcie, łosoś smakuje wyśmienicie;):)

    OdpowiedzUsuń