Składniki:
2 szklanki płatków owsianych,
1/2 szklanki słonecznika,
1/2 szklanki sezamu,
1/4 szklanki pestek dyni,
1/2 szklanki żurawiny,
1/2 szklanki rodzynek,
łyżka masła,
4 łyżki miodu,
1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie
Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać.
Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie.
Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem.
Pokroić w kwadraty i schłodzić.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wyglądają jak sklepowe sezamki :) Bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńno patrz... nawet mam wszystkie - dosłownie wszystkie potrzebne składniki :)
OdpowiedzUsuńidealne na drugie śniadanie:d
OdpowiedzUsuńDziękuję, a są o wiele lepsze nić zwykłe sezamki, bo mają jeszcze mnóstwo innych ziaren:)
OdpowiedzUsuńOla to do dzieła;)
OdpowiedzUsuńW sam raz do pracy, żeby nie zajadać się czymś niezdrowym :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis i na pewno niedługo wykorzystam!
OdpowiedzUsuńsłodko, zdrowo i chrupiąco <3
OdpowiedzUsuńfajne!
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że mają takie "wzięcie":)
OdpowiedzUsuńZapomniałas podać źródło przepisu...
OdpowiedzUsuńNie zapomniałam, bo sama je wymyśliłam. Nie wątpię, że w Internecie są już podobne przepisy, ale ja na żadnym się nie wzorowałam.
OdpowiedzUsuńz tą ilością karmelu w ogóle się to nie skleja, jest sypkie...
OdpowiedzUsuńO dziwo mi się skleiło i nie było z tym żadnego problemu:):)
OdpowiedzUsuń