wtorek, 12 listopada 2013

Wiejska prażonka

Robi się coraz zimniej, czas więc na sycące i przede wszystkim rozgrzewające dania. To danie powstało z braku pomysłu na obiad. Każdy dorzucił od siebie to, co lubi najbardziej i powstał bardzo smaczny obiad, na dodatek to danie jednogarnkowe:) A wszystko doprawione różnorodnymi ziołami...




Składniki:
400 g kiełbasy np. zwyczajnej,
400 g ziemniaków,
czerwona papryka,
200 g kapusty włoskiej,
2 cebule,
200 g pieczarek,
ząbek czosnku,
1 liść laurowy,
po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,
do smaku sól i pieprz,
łyżka mąki,
olej do smażenia.  


 Przygotowanie


Kiełbasę obrać, pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Dodać do kiełbasy.
Podlać wodą. Dodać przyprawy, dusić ok. 40 min pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliło. 
Na koniec zaciągnąć mąką z odrobiną wody. Doprawić do smaku.






                                                 Smacznego:)
 

4 komentarze: