poniedziałek, 25 listopada 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

Jesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:)





Składniki:
400g mielonej wołowiny,
750g ziemniaków,
3 cebule,
400g kiszonej kapusty,
200 żółtego sera,
100ml śmietanki 30%,
100ml śmietany 18%,
sól,
pieprz,
ostra papryka,
3 suszone grzyby.


 Przygotowanie


Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. 
Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem. 
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki. 
Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem.
Piec około 35minut w temp. 200st.




                             Smacznego:)
 

9 komentarzy:

  1. Madziu pyszny obiadek miałaś dzisiaj :) Zapraszam do siebie na bloga :) ja dopiero zaczynam.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, to musiało być wspaniałe! Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy kiszonej kapusty w takim wydaniu - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne zakochałam się w tej zapiekance

    OdpowiedzUsuń