Składniki:
400g mielonej wołowiny,
750g ziemniaków,
3 cebule,
400g kiszonej kapusty,
200 żółtego sera,
100ml śmietanki 30%,
100ml śmietany 18%,
sól,
pieprz,
ostra papryka,
3 suszone grzyby.
Przygotowanie
Cebule
obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku
sola, pieprzem i ostrą papryką.
Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2
szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na
małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki
obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut.
Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układać
warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki.
Wierzch polać
wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem.
Piec około 35minut w
temp. 200st.
Smacznego:)
świetna zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuńMadziu pyszny obiadek miałaś dzisiaj :) Zapraszam do siebie na bloga :) ja dopiero zaczynam.... ;)
OdpowiedzUsuńO mniam, to musiało być wspaniałe! Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Joasiu nareszcie:))
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy kiszonej kapusty w takim wydaniu - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie polecam!:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne zakochałam się w tej zapiekance
OdpowiedzUsuń:))
Usuń