Składniki:
200g drobno startej dyni,
łyżka masła,
200g półtłustego twarogu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 jajka,
3 łyżki miodu,
łyżka rodzynek,
łyżka żurawiny,
6 łyżek mąki pszennej.
Przygotowanie
Dynię
wymieszać z imbirem i dusić około 5 minut na rozgrzanym maśle, aż dynia
nieco zmięknie. Ostudzić.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód i
żółtka, wymieszać dokładnie. Następnie dodać przestudzoną dynię oraz
rodzynki i żurawinę. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz cynamon.
Białka
ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą.
Smażyć z obu stron na
złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podawać np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają! Skusiłaś mnie, że muszę je koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńpyszne takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam dołączyć;)
OdpowiedzUsuńAleż bym wtrąbiła takie placuszki. Piękny kolor i pięknie ogólnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji placuszkowej
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń