Składniki:
200g okrągłych biszkoptów,
1/2 szklanki zaparzonej kawy,
3 łyżki likieru Amaretto.
Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.
W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego.
Krem dyniowy:
3/4 szklanki puree z dyni,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
szczypta soli.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać.
Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.
Śmietanka:
250g serka mascarpone,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
1/4 szklanki cukru,
starta czekolada.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić.
Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą.
Tiramisu przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Tiramisu dyniowe ? Smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, oj zjadłabym, zjadłaby m...
OdpowiedzUsuńkolejne ciekawe tiramisu, masz pomysły
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, szkoda, że nie mam już dyni:P
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny:) Justyna ja mam, chętnie się podzielę!
OdpowiedzUsuń