poniedziałek, 25 listopada 2013

Tiramisu z dynią

Jeśli macie jeszcze w zapasie jakąś dynię albo puree z dyni, koniecznie wykorzystajcie ją do tej wersji tiramisu! Przypomina ona klasyczne włoskie tiramisu, jednak użyłam do niego zwykłych okrągłych biszkoptów i musu dyniowego. Połączenie zdecydowanie przepyszne! Mocno wyczuwalny smak kawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka...







Składniki: 
200g okrągłych biszkoptów, 
1/2 szklanki zaparzonej kawy, 
3 łyżki likieru Amaretto.

 
Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.
W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego.


Krem dyniowy: 
3/4 szklanki puree z dyni,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
szczypta soli.


Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać.
Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.


Śmietanka: 
250g serka mascarpone,
1/2 szklanki śmietanki 30%,
1/4 szklanki cukru,
starta czekolada.


Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić.
Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą.
Tiramisu przechowywać w lodówce.









                                       Smacznego:)

5 komentarzy: