Składniki:
2 szkl. mleka,
5 dag cukru,
8 dag kaszy manny,
2 jajka,
cytryna,
2 łyżki masła,
szczypta soli,
2 połówki brzoskwiń z puszki.
Mleko zagotować z połową cukru. Kaszę manną
rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, by nie było grudek. Dodać do mleka, gotować ok. 1 minuty na małym ogniu, by kasza zgęstniała. Zdjąć z ognia,
dodać masło, skórkę startą z całej cytryny oraz żółtka. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz resztą cukru. Delikatnie wymieszać
z kaszą manną. Żaroodporne miseczki natłuścić i wysypać cienko bułka tartą.
Nałożyć kaszę. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Piec ok. 15min w temp.
180st. Przed podaniem można oprószyć kakao.
Smacznego:)
uwielbiam suflet z manny! smaczny i lekki, puszysty :))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam sufletu z manny-pyszny!
OdpowiedzUsuńwspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńJa też przyznam, że robiłam ten suflet po raz pierwszy:) I był naprawdę bardzo smaczny:):)
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem: "Kaszę mannę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, by nie było grudek. Zdjąć z ognia" (czy znaczy, ze kasze trzeba podgotować?). Dalej jest o ubiciu białek - a co z żółtkiem? Kiedy połączyć wszystko razem?
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o kaszę to już dopisalam co trzeba, a co do żółtek to bylo napisane, że dodajemy je do kaszy wraz z masłem i skórką z cytryny:):) Na koniec wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń