A teraz przepis na moje ulubione bułki. Ciasto robimy wieczorem i na całą noc wstawiamy do lodówki. A rano pozostaje nam już tylko je upiec i rozkoszować się smacznym i ciepłym śniadankiem:):) Nie wspomnę już o aromacie jaki roznosi się po całym domu...:)
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru,
4 dag świeżych
drożdży,
łyżeczka soli,
3/4 szkl. mleka,
1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody,
1/3 szkl.
oleju rzepakowego,
mak.
Przygotowanie
Drożdże zasypać cukrem, dobrze wymieszać i odstawić
na 5 min w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły. Zmieszać mąki, dodać sól, 1/2 szkl. mleka, wodę,
olej i rozpuszczone drożdże. Zagniatać ok. 5 min, następnie przykryć miską i
odstawić na 5 min. Ponownie zagniatać ciasto przez 3 min. Przełożyć do miski
wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Rano
zagnieść ciasto, formować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem,
przykryć i odstawić na 20 min. Posmarować mlekiem i posypać makiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Piec 20-25
min w temp. 220st.
Smacznego:)
robię podobne :) a ciepłe domowe bułki na śniadanie to coś fantastycznego :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, dlatego często je robię;)
OdpowiedzUsuńa czy mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą lub żytnią?próbowałaś?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
następny przepis do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńOlcia raz robiłam pół na pół z pszenną i pelnoziarnistą, były zdrowsze a równie smaczne;)
OdpowiedzUsuń