środa, 16 stycznia 2013

Domowe trufle

Dziś znowu trochę posłodzę:) Zapraszam Was trufle o pysznej pomarańczowej nutce. Robi się je bardzo szybko, ale chyba jeszcze szybciej znikają ze stołu:)

 
 
 
Składniki:
 
100g gorzkiej czekolady,
100g herbatników,
1/4 szkl. śmietanki 30%,
łyżka likieru pomarańczowego,
2 krople olejku pomarańczowego,
2 łyżki soku pomarańczowego,
garść orzeszków ziemnych w miodzie.


Przygotowanie

Czekoladę połamać na kawałki, podgrzać wraz ze śmietanką (ale nie gotować!). Dodać likier, olejek i sok pomarańczowy. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki. Następnie formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Orzeszki ziemne zmiksować za pomocą blendera. W orzechowej kruszonce obtaczać kuleczki. Trufle przechowujemy w lodówce.
 
 
 
Smacznego:)
 


2 komentarze: