piątek, 18 stycznia 2013

Cytrynowe trufelki

Jeżeli ktoś myśli juz nad jutrzejszym szybkim dodatkiem do kawy, to proponuję te trufelki. Mają wspaniały cytrynowy smak i, jak na razie, wszystkim bardzo smakowały:) Często je robię, bo ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a moi chlopcy bardzo je lubią...




Składniki:

125 g serka mascarpone,
1 cytryna,
szkl. mleka w proszku pełnotłustego,
350g dobrej białej czekolady.

Przygotowanie

Cytrynę sparzyć wrzątkiem, z połowy zetrzeć skórkę. 100 g czekolady stopić na parze z odrobiną zwykłego mleka. Przestudzić. Serek utrzeć z czekoladą i mlekiem w proszku na gładką masę. Powoli dolewać sok wyciśnięty z całej z cytryny. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Dokładnie utrzeć. Masę przełożyć do małej miseczki, szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie formować małe czekoladki, ułożyć na talerzyku, ponownie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Resztę czekolady stopić na parze i obtoczyć w niej czekoladki. Odstawić na pół godz do lodówki, aż czekoladki całkiem zastygną.
 
Smacznego:)

 

5 komentarzy:

  1. i jak tu człowiek ma mieć dietę... Dobrze, że chociaż moi bliscy jedzą "normalnie", to pewnie kiedyś wykorzystam jakiś Twój przepisik w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie nadają się dla ukochanej osoby, jako prezent walentynkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. MP3-ka polecam moją dietę- jeść wszystko, ale z umiarem:):) Jak na razie nie narzekam;)

    Klaudio, zgadzam się i polecam je na Walentynki! Można teć dodać jakiś czerwony akcent:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chetnie tez bym zjadla do herbaty lub kawy :)

    OdpowiedzUsuń