sobota, 19 stycznia 2013

Sernik korzenny

Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś na osłodę tych mroźnych dni:) Polecam sernik na bardzo aromatycznym, korzennym spodzie i o lekko pomarańczowym posmaku. Mąż nie jest zbytnim zwolennikiem serników, ale tego pałaszował z wielkim apetytem:)



Spód:

10dag herbatników,
3 łyżki margaryny,
gwiazdka anyżu,
3 ziarna kardamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 goździki,
szczypta gałki muszkatołowej.
 
Masa serowa:

75 dag półtłustego twarogu,
2 jajka,
5 dag cukru,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
tabliczka mlecznej czekolady,
czekoladowe gwiazdki,
perełki cukrowe do dekoracji.

Przygotowanie

Spód:  

Wyskubać ziarna anyżu oraz kardamonu, połączyć z resztą przypraw, zmiksować przy użyciu blendera bądź utrzeć w moździerzu. Herbatniki pokruszyć, zmielić w blenderze. Zmieszać z przyprawami. Dodać stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 10min w temp. 200st.

Masa serowa:
 
Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem oraz skórką startą z pomarańczy na średnich oczkach. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 35min w temp. 160st. Zostawić sernik na godz w wyłączonym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Boki sernika polać stopioną czekoladą. Udekorować np. gwiazdkami oraz perełkami cukrowymi.
 
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz