Składniki:
1/2 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 szkl. brązowego cukru,
1/4 szkl. drobnego białego cukru do wypieków,
50g masła,
1/4 szkl. oleju rzepakowego,
1/2 laski wanilii,
jajko,
szczypta soli,
1/4 szkl. kakao,
100g gorzkiej czkolady,
100g mlecznej czekolady,
garść orzechów włoskich.
Przygotowanie
W misce zmieszać przesiane mąki, oba rodzaje cukru,
kakao, szczyptę soli, dodać nasiona wanilii. Wymieszać. Dodać posiekane masło,
olej, jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Czekolady połamać na kawałki, dodać
orzechy, zmiksować za pomocą blendera. Połączyć z ciastem, zagnieść. Formować
kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec 12 min w temp. 160st. Ostudzić i dopiero
wtedy zdjąć z blachy.
Smacznego:)
Pychotki :)
OdpowiedzUsuń