sobota, 19 stycznia 2013

Zupa serowo-pieczarkowa z klopsikami

Nie wiem jak u Was, ale u mnie przymroziło. Dlatego na obiad nie może zabraknąć rozgrzewającej zupy. Ja proponuję zupę z serem i pieczarkami wzbogaconą o małe, pożywne klopsiki...



Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka,
25 dag pieczarek,
20dag startego sera cheddar,
1 duża marchewka,
1 duża cebula,
2 duże ziemniaki,
jajko,
2 łyżki bułki tartej,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
6 szkl. domowego rosołu (ew. z kostki),
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła.

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką, dodać do gorącego rosołu. Dodać oczyszczone i pokrojone w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki. Gotować ok. 30min na małym ogniu. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formować bardzo malutkie kotleciki i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać do zupy wraz ze startym serem. Gotować jeszcze ok. 3 min, często mieszając. Doprawić do smaku.



Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam zupy z klopsikami, muszę spróbować takiej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę polecam:):)Tylko trzeba uważać by ser się nie przypalił;):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gotuję ją co jakiś czas. PYCHA!! Tylko zmieniłam cheddar na serek topiony. :)

    OdpowiedzUsuń