Składniki:
15 dag gorzkiej czekolady,
10dag mlecznej czekolady,
5 jajek,
250ml śmietanki 30%,
15 dag cukru pudru.
Przygotowanie
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z łyżką cukru pudru na puszystą masę,
wymieszać z czekoladą. Białka ubić na sztywno z resztą cukru pudru. Delikatnie
połączyć z masą czekoladową i z ubitą śmietanką. Gotową masę nakładać do małych
naczynek żaroodpornych natłuszczonych i wysypanych cienko kaszką manną. Piec ok.
15-20min w temp. 210st. Przed podaniem udekorować sypkim kakao oraz startą
ciemną i białą czekoladą.
Smacznego:)
czekolady suflet, ale to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńsuflet jeszcze przede mną :]
OdpowiedzUsuńmmm, suflet - pychotka! a czy środek ma lejący? Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńAsiu środek ma lekko lejący:) Następny muszę zrobić taki by był baaardzo lejący:):)
OdpowiedzUsuń