niedziela, 27 stycznia 2013

Suflet czekoladowy

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem czekoladoholikiem:):) Zimą częściej przyrządzam ciepłe desery, stąd pomysł na czekoladowy suflet. Jest pyszny, puszysty i doda nam sporo energii...



Składniki:

15 dag gorzkiej czekolady,
10dag mlecznej czekolady,
5 jajek,
250ml śmietanki 30%,
15 dag cukru pudru.
 
Przygotowanie
 
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z łyżką cukru pudru na puszystą masę, wymieszać z czekoladą. Białka ubić na sztywno z resztą cukru pudru. Delikatnie połączyć z masą czekoladową i z ubitą śmietanką. Gotową masę nakładać do małych naczynek żaroodpornych natłuszczonych i wysypanych cienko kaszką manną. Piec ok. 15-20min w temp. 210st. Przed podaniem udekorować sypkim kakao oraz startą ciemną i białą czekoladą.
 
 
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. czekolady suflet, ale to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, suflet - pychotka! a czy środek ma lejący? Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu środek ma lekko lejący:) Następny muszę zrobić taki by był baaardzo lejący:):)

    OdpowiedzUsuń