poniedziałek, 14 stycznia 2013

Pyszny sezamowiec

     Długo zastanawiałam się nad tym jakim przepisem Was powitać... Blog ma słodką nazwę, więc musiało być to coś słodkiego. Dlatego dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na pyszne kruche ciasto z sezamem i chałwą. Jest nieco pracochłonne, ale zapewniam, że warto poświęcić troszkę czasu. Uwaga! ciasto bardzo słodkie i uzależniające;)




Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej,
kostka  margaryny (250g),
6 żółtek,
1/3 szkl. cukru,
2 op. cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Dodatkowo do I ciasta:
20 dag sezamu,
10 dag masła,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki miodu.
 
Dodatkowo co II ciasta:
1/2 słoiczka powideł ze śliwek lub z czarnej porzeczki,
6 białek,
szkl. cukru,
20 dag wiórków kokosowych.
 
Masa:
1/2 kost. margaryny (125g),
2 łyżki cukru pudru,
20 dag chałwy waniliowej,
1/2 kost. masła (100g).
 
Przygotowanie
 
Ciasto:
 
Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka oraz posiekaną margaryną. Wszystko wymieszać nożem, następnie dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części. Każdą owinąć w folię i włożyć na 1/2 godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dwie jednakowe blaszki o wym 25x36cm, wyłożone papierem do pieczenia i nakłuć widelcem.
 
I Ciasto:
 
Sezam uprażyć na suchej patelni, dodać masło, cukier puder i miód, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Gotową masę wyłożyć na pierwsze ciasto. Piec ok.20min. w temp. 170st. Ostudzić.
 
II Ciasto:
 
Drugie ciasto posmarować powidłami. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na posmarowany wcześniej powidłami drugi placek. Ciasto piec ok. 20 min w temp. 170st. Wyjąć z formy i ostudzić.
 
Masa:
 
Masło i margarynę (pamiętajcie by były miękkie) utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pokruszoną chałwę, utrzeć na gładką masę. Gotowy krem wyłożyć na ciasto z sezamem, przykryć ciastem z bezą. Zrobić esy floresy ze stopionej czekolady.

 
 
 
 
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Oooo jakie pyszne, już to widzę i prawie czuje! :((

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki, polecam gorąco!

    OdpowiedzUsuń