wtorek, 29 stycznia 2013

Rozgrzewające naleśniki z mięsnym farszem

Macie już zaplanowany obiad na dziś? Jeśli nie to zachęcam Was do zrobienia sycących i rozgrzewających naleśników z mięsno-warzywnym farszem. Z pewnością zadowolicie głodną rodzinkę:)



Naleśniki:
2 jajka,
niepełne 2 szkl. mleka,
1,5 szkl. mąki pszennej,
olej do smażenia,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
szczypta soli,
szczypta cukru.

Farsz:
1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
2 cebule,
marchew,
3 łyżki groszku z puszki,
kawałek selera,
puszka pomidorów,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
1/2 szkl domowego rosołu,
oregano,
5 dag sera. 
Przygotowanie
 
Naleśniki:
Składniki ciasta połączyć i dokładnie zmiksować. Następnie smażyć duże cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
 
Farsz:
Marchew, seler i cebulę oczyścić, następnie pokroić w kosteczkę. Usmażyć na odrobinie oleju. Dodać doprawione do smaku solą i pieprzem mięso. Następnie dodać pokrojone pomidory wraz zalewą, doprawić solą, pieprzem i oregano. Wlać gorący bulion. Dusić ok. 20 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsypać groszek. Porcję farszu nakładać na naleśniki, zwijać w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać pokrojonym w kostkę lub startym serem. Piec ok. 10min w temp. 180st, aż ser się stopi.
 
 
 
 
 
Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. O, takiego naleśnika poproszę dziś na obiad :) Musze wypróbować ten farsz.

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio często jem takie, ale nigdy nie wpadłam na to żeby je zapiekać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, mój maż je uwielbia;):)Ja zresztą tez nie pogardzę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham wszelkie wariacje z naleśnikami:) te również wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy farsz. Ja najczęściej jednak (chyba z przyzwyczajenia) robię naleśniki na słodko :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też wolę na słodko, ale mąż woli takie;):)

    OdpowiedzUsuń