Naleśniki:
2 jajka,
niepełne 2 szkl. mleka,
1,5 szkl. mąki pszennej,
olej do smażenia,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
szczypta soli,
szczypta cukru.
Farsz:
1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
2 cebule,
marchew,
3 łyżki groszku z puszki,
kawałek selera,
puszka pomidorów,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
1/2 szkl domowego rosołu,
oregano,
5 dag sera.
Przygotowanie
Naleśniki:
Składniki ciasta połączyć i dokładnie zmiksować. Następnie
smażyć duże cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
Farsz:
Marchew, seler i cebulę oczyścić, następnie pokroić w kosteczkę. Usmażyć na
odrobinie oleju. Dodać doprawione do smaku solą i pieprzem mięso. Następnie
dodać pokrojone pomidory wraz zalewą, doprawić solą, pieprzem i oregano. Wlać
gorący bulion. Dusić ok. 20 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na
koniec wsypać groszek. Porcję farszu nakładać na naleśniki, zwijać w rulon.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać pokrojonym w kostkę lub startym serem. Piec ok.
10min w temp. 180st, aż ser się stopi.
Smacznego:)
O, takiego naleśnika poproszę dziś na obiad :) Musze wypróbować ten farsz.
OdpowiedzUsuńostatnio często jem takie, ale nigdy nie wpadłam na to żeby je zapiekać :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mój maż je uwielbia;):)Ja zresztą tez nie pogardzę;)
OdpowiedzUsuńkocham wszelkie wariacje z naleśnikami:) te również wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńTo czekam na opinię:)
OdpowiedzUsuńciekawy farsz. Ja najczęściej jednak (chyba z przyzwyczajenia) robię naleśniki na słodko :) Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńJa też wolę na słodko, ale mąż woli takie;):)
OdpowiedzUsuń