poniedziałek, 28 stycznia 2013

Milka- czekoladowe ciasto z polewą

Chyba przyszła pora na coś pysznego do popołudniowej kawki. W lodówce tężeją kawowe deserki z czekoladą a w między czasie podam Wam przepis na pyszne ciacho, który dostałam od mojej kuzynki. Moja rodzinka zakochała się w tym cieście, a osobiście przyznam, że polewa jest najjjjlepsza;) Monia dzięki!!




Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szkl. cukru,
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki wody,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Masa:
600 ml śmietanki 30%,
5 łyżek cukru pudru,
1 łyżka żelatyny.
Polewa:
2 mleczne czekolady Milka (po100g każda),
10 dag masła,
3 jajka.
Przygotowanie
Biszkopt: 
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, wodę i żółtka. Powoli dodawać przesiane mąki zmieszane proszkiem. Przelać do przygotowanej formy o wym. 35x36 cm i piec ok. 30 min w temp. 150st.Ostudzić.
Masa:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie podgrzewając, rozpuścić. Przestudzić i, miksując, dodawać do śmietany. Wyłożyć na zimne ciasto.
Polewa:
Jajka sparzyć wrzątkiem. Czekolady stopić, przestudzić. Następnie dodać pokrojone w plastry masło i rozkłócone żółtka oraz ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać, rozsmarować na cieście. Schładzać kilka godzin w lodówce.
                                                                           Smacznego:)
 Przepis dodaję do akcji:

5 komentarzy: