Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szkl. cukru,
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki wody,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Masa:
600 ml śmietanki
30%,
5 łyżek cukru pudru,
1 łyżka żelatyny.
Polewa:
2 mleczne czekolady Milka (po100g każda),
10 dag masła,
3 jajka.
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, wodę i
żółtka. Powoli dodawać przesiane mąki zmieszane proszkiem. Przelać do przygotowanej formy o wym. 35x36
cm i piec ok. 30 min w temp. 150st.Ostudzić.
Masa:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w trosze
zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie podgrzewając, rozpuścić. Przestudzić
i, miksując, dodawać do śmietany. Wyłożyć na zimne ciasto.
Polewa:
Jajka sparzyć wrzątkiem. Czekolady stopić, przestudzić. Następnie dodać
pokrojone w plastry masło i rozkłócone żółtka oraz ubite na sztywną pianę białka.
Delikatnie wymieszać, rozsmarować na cieście. Schładzać kilka godzin w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Dziękuję;)
OdpowiedzUsuńZjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Madziu to zapraszam!
OdpowiedzUsuń