środa, 30 stycznia 2013

Suflet z kaszy manny z brzoskwiniami

Ostatnio staram się częściej przyrządzać jakieś zdrowe potrawy, oczywiście pod warunkiem, ze będą zjadliwe i smaczne;):)  Tym razem padło na puszysty suflet z kaszy manny z dodatkiem brzoskwini. Zawsze kasza manna kojarzyła mi się tylko z sokiem malinowym, ale jak widać można ją podać inaczej i zjeść ze smakiem:) Proponuję też dodać swoje ulubione owoce...


Składniki:
2 szkl. mleka,
5 dag cukru,
8 dag kaszy manny,
2 jajka,
cytryna,
2 łyżki masła,
szczypta soli,
2 połówki brzoskwiń z puszki.
Przygotowanie

Mleko zagotować z połową cukru. Kaszę manną rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, by nie było grudek. Dodać do mleka, gotować ok. 1 minuty na małym ogniu, by kasza zgęstniała. Zdjąć z ognia, dodać masło, skórkę startą z całej cytryny oraz żółtka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz resztą cukru. Delikatnie wymieszać z kaszą manną. Żaroodporne miseczki natłuścić i wysypać cienko bułka tartą. Nałożyć kaszę. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Piec ok. 15min w temp. 180st. Przed podaniem można oprószyć kakao.
 


Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam suflet z manny! smaczny i lekki, puszysty :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam sufletu z manny-pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też przyznam, że robiłam ten suflet po raz pierwszy:) I był naprawdę bardzo smaczny:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie bardzo rozumiem: "Kaszę mannę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, by nie było grudek. Zdjąć z ognia" (czy znaczy, ze kasze trzeba podgotować?). Dalej jest o ubiciu białek - a co z żółtkiem? Kiedy połączyć wszystko razem?

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli chodzi o kaszę to już dopisalam co trzeba, a co do żółtek to bylo napisane, że dodajemy je do kaszy wraz z masłem i skórką z cytryny:):) Na koniec wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń