czwartek, 17 stycznia 2013

Nocne bułki

A teraz przepis na moje ulubione bułki. Ciasto robimy wieczorem  i na całą noc wstawiamy do lodówki. A rano pozostaje nam już tylko je upiec i rozkoszować się smacznym i ciepłym śniadankiem:):) Nie wspomnę już o aromacie jaki roznosi się po całym domu...:)



Składniki:

3 szkl. mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru,
4 dag świeżych drożdży,
łyżeczka soli,
3/4 szkl. mleka,
1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody,
1/3 szkl. oleju rzepakowego,
mak.

Przygotowanie


Drożdże zasypać cukrem, dobrze wymieszać i odstawić na 5 min w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły. Zmieszać mąki, dodać sól, 1/2 szkl. mleka, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Zagniatać ok. 5 min, następnie przykryć miską i odstawić na 5 min. Ponownie zagniatać ciasto przez 3 min. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Rano zagnieść ciasto, formować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 20 min. Posmarować mlekiem i posypać makiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Piec 20-25 min w temp. 220st.



Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. robię podobne :) a ciepłe domowe bułki na śniadanie to coś fantastycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą lub żytnią?próbowałaś?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. następny przepis do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olcia raz robiłam pół na pół z pszenną i pelnoziarnistą, były zdrowsze a równie smaczne;)

    OdpowiedzUsuń