wtorek, 22 stycznia 2013

Kokosowe bułeczki

Kolejna propozycja świeżych bułeczek na śniadanko. Bułeczki znakomicie nadają się także jako przekąska dla ucznia na drugie śniadanie. Są lekko słodkie i zdrowe, dzięki otrębom, więc śmiało możemy je podawać dzieciom.



Składniki:

4 dag świeżych drożdży,
łyżka cukru,
65 dag mąki pszennej,
1i1/2 szkl. otrąb pszennych,
3 szkl. wiórków kokosowych,
2 łyżki miodu,
1/3 łyżeczki soli.

Przygotowanie

Drożdże i cukier rozpuścić w 1/2 szkl. przegotowanej ciepłej wody. Odstawić na 15 min. Mąkę zmieszać z otrębami, wiórkami, miodem i solą. Dodać rozczyn oraz 1i3/4 szkl. przegotowanej letniej wody. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Następnie łyżką nabierać porcje ciasta, formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić na kolejne 20 min. Piec ok. 20 min w temp. 175st.
 
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. kokos jest super, a w bułeczkach jeszcze nie jadłam :)
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To koniecznie wypróbuj:) Bułeczki sa naprawdę bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń