środa, 23 stycznia 2013

Kasza jaglana z bananem

 

Lubicie zdrowe desery? Ja staram się przyrządzać coś co dostarczy dużo energii, jest smaczne i zarazem bogate w wiele cennych składników. Taki jest właśnie ten deser:) Nie jest mocno słodki ani kaloryczny.
 
 


Składniki:

1/3 szkl. kaszy jaglanej,
2 łyżki cukru,
łyżka otrąb pszennych,
banan,
po łyżeczce suszonych: moreli, żurawiny i rodzynek,
łyżka słonecznika,
łyżka wiórków kokosowych,
łyżka miodu,
łyżka jogurtu naturalnego,
łyżka płatków kukurydzianych.

Przygotowanie


Kaszę zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu ok.13min. Wymieszać z cukrem. Ziarna słonecznika i wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni. Dodać do kaszy. Banana i suszone owoce pokroić w kostkę. Wymieszać z kaszą, dodać otręby. Kaszę nakładać do pucharków, udekorować miodem, jogurtem i płatkami kukurydzianymi.
 
 
 
Smacznego:)

 

4 komentarze:

  1. Oj, ja uwielbiam takie śniadania-desery :) Kasza jaglana nie tylko pysznie smakuje, ale i jest zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ostatnio staram się przyrządzać moim chłopakom coś zdrowego stąd pomysł na ten deser:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda! A właśnie dzisiaj zastanawiałam się do czego wykorzystać kaszę jaglaną :) Dzięki za podpowiedź! :)

    OdpowiedzUsuń