poniedziałek, 14 stycznia 2013

Domowe czekoladki

Ostatnio dostałam w prezencie fantastyczne foremki na czekoladki. Nie pozostało mi nic innego jak od razu je wypróbować:)
Czekoladki powstały w błyskawicznym tempie, z tego co znalazłam w moich zapasach. Na dodatek były to pierwsze czekoladki jakie sama zrobiłam i z pewnością nie ostatnie:)


Składniki:
100g białej czekolady,
suszona żurawina 3 szt,
2 suszone morele,
2 suszone śliwki,
rodzynki 5szt.

Przygotowanie

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Suszone owoce drobniutko posiekać i wymieszać. Do silikonowej foremki do czekoladek wlać troszkę stopionej czekolady, następnie nałożyć porcję suszonych owoców i przykryć kolejną warstwą czekolady. Odstawić do lodówki, by czekolada całkiem zastygła na ok. godzinę. Następnie ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek. Możemy je przechowywać przez kilka dni w lodówce, najlepiej szczelnie zamknięte, by nie chłonęły innych zapachów.
 
Smacznego:)


 

12 komentarzy:

  1. ale pyszności i jakie apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super smakowicie:) Blog bardzo ładny wizualnie - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem pierwszy raz u Ciebie, a tu już takie pyszności na wstępie ;) piękne zdjęcia, cudne czekoladki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak miło że jesteś :) bedziesz nam słodkości przygotowywać :) Wspaniałe czekoladki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny dzięki za miłe słowa, mam nadzieję, że szybko to wszystko opanuję;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super sie prezentuja :) A ile ich bylo?

    OdpowiedzUsuń
  7. A z podanej ilości składników, na ile czekoladek to starczy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pamiętam dokładnie, ale około 10sztuk:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie słodkości to ja rozumiem :D Pychotka!

    OdpowiedzUsuń