piątek, 28 marca 2014

Trufle czekoladowe w orzechowej posypce

Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale sama nie wiedziałam co by to miało być. W końcu padło na trufle:) Bardzo delikatne, mocno czekoladowe, słodkie... tego właśnie mi było trzeba;) Trufle po prostu rozpływają się w ustach...




Składniki:
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • 200ml śmietanki 36%, 
  • 5 łyżek brązowego cukru, 
  • 4 łyżki masła, 
  • 50g prażonych solonych orzechów nerkowca (użyłam Kresto). 

Wykonanie


Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze wraz z masłem. Zdjąć z ognia, dodać cukier i śmietankę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki, by masa zgęstniała. 
Następnie odrywać małe porcje, formować kulki i obtaczać w zmielonych orzechach nerkowca. 
Wstawić do lodówki.







 Źródło: Kwestia smaku

                                                                      Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Wspaniałe te trufelki :) Na jeden kęs.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te trufelki! Takie na raz, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń