wtorek, 25 marca 2014

Waniliowe Ptasie Mleczko na zimno

Na przekór tej brzydkiej pogodzie warto zrobić na deser coś lekkiego i kolorowego:) Na przykłada takie oto ptasie mleczko. Masa z serków homogenizowanych waniliowych przełożona kolorowymi galaretkami. Deser jest lekki, nie jest bardzo słodki a dzieci się nim zajadają:) Szczególnie polecam na upalne dni!




Składniki: 
  • 600g serka homogenizowanego waniliowego, 
  • 2 jajka, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 100g masła, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 3 łyżki żelatyny, 
  • galaretka truskawkowa, 
  •  galaretka agrestowa

Wykonanie


Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do masy, krótko zmiksować.
Tortownicę o śr. 21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Następnie wylać tężejącą czerwoną galaretkę i ponownie wstawić na 15minut do zamrażalnika. 
Wylać resztę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. 
Na wierzch wylać zieloną galaretkę i wstawić do lodówki, by masy całkowicie zastygły.




Źródło: Przyślij Przepis

                                                                              Smacznego:)) 

12 komentarzy:

  1. Mniam mniam :) już widzę jak by takie cudo u nas znikało :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie:) na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja galaretkę rozpuszczam w szklance wody i do ostudzonej dodaję serek. Moje warstwy są kolorowe / każda z inną galaretką /. Najczęściej robię latem dodajac sezonowych owoców;

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie ciasta na zimno! Twoje wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Deser mojego dzieciństwa...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto na poprawę humoru, od razu się buzia śmieje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczny i wiosenny. moja Babcia zawsze robi różowe na biszkopcie :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smacznie. Często robię wersję dla zabieganych tzn. mieszam galaretkę z serkiem, przelewam do szklanek i odstawiam do stężenia :)

    OdpowiedzUsuń